Цртежи и слике у Галерији на Старом корзоу

Избор слика је из фонда галерије која носи име овог сликара из Сремске Митровице. Изложбу је отворила историчарка уметности из Сремске Митровице Марија Вукајловић, а присутне су поздравили и директор гостујуће галерије Милан Маринковић, као и аутор филма Игор Чолак.

Након отварања пожаревачка публика је имала прилику да погледа филм о животу овог познатог уметника под називом “У завичају после смрти живети”.

Изложба представља Возаревићево стваралаштво издељено у три фазе уметниковог опуса – посткубизам, енформел и постенформел.

Лазар Возаревић се јавља као један од носилаца модернизма и напредних идеја у југословенској уметности педесетих и шездесетих година. Он је успео да повеже пластичне системе Модерне са средњевековним традиционалним формама – аналитички кубизам са византијским фреско и иконописним сликарством.

Рођен је 15. јула 1925. године у Сремској Митровици. Прва сазнања из области сликарства је примио у Школи за примењене уметности у Београду коју је уписао 1941. године.

Завршио је Академију ликовних уметности у Београду 1948. године код професора Мила Милунивића. Био је члан групе „Једанаесторица“ и „Децембарске групе“. Бавио се поред уљаног сликарства, мозаиком и илустрацијом. Преминуо је 29. марта 1968.г. у Београду као децент АЛУ у Београду.

Његова дела се налазе у Музеју савремене уметности у Београду, Умјетничкој галерији на Цетињу, Умјетничкој галерији у Сарајеву, Галерији Матице Српске у Новом Саду, у Галерији поклон – збирке Рајка Мамузића у Новом Саду.
После уметникове смрти у његовом родном граду основана је Галерија Лазара Возаревића, где је сада изложен највећи број његових радова.

Изложба је отворена до 25. децембра.
Улаз је слободан.