Изложба слика Немање МАТЕ Ђорђевића

Изложба слика Немање МАТЕ Ђорђевића

Као увод у светковање „Новембарских дана“, традиционалне градске манифестације која обилује садржајима из културе, посетиоцима Галерије „Лазар Возаревић“ у Сремској Митровици, представиће се један од најнаграђиванијих аутора млађе генерације Немања Мате Ђорђевић. Изложбу чине слике великих формата и скулптуре настале у претходне две године
Мате, сликар ноћи, несанице, апокалиптичних станара наше подсвести, колоритом и изузетном цртачком вештином, одвешће посетиоце у свет несвесног, недосањаног… Натераће вас да происпитате свој ум и опсесије.
И како у предговору каталога стоји : „То се мора видети“

„Мате није само сликар, већ и цртач, и није нам чудно што је 2009. године (тада је имао двадесет и шест година), био први добитник награде за цртеж, коју је основао Владимир Величковић, да охрабри графичке праксе високог квалитета у својој земљи.
Може се чак и рећи да Мате свесно иде корацима овог мајстора.
Али алхемија уметности, када је призната код ових уметника, наследника српске традиције, претвара њихове радове у вапај за животом.
Након ноћне море, ту је просветљење.
То се мора видети!“ ( Jean Luc Chalumeau, извод из текста Мате сликар несанице поводом изложбе у Српском Културном центру у Паризу, мај 2016. )

Изложба је отворена од 11.10 до 04.11.2022.