Смотра ликовних уметника аматера у митровачкој галерији

Свечано отварање девете смотре ликовних уметника аматера и додела признања обавиће се вечерас са почетком у 18 часова у Галерији „Лазар Возаревић“ .
Изложба ће бити отворена до 3. новембра ове године.
Смотре ликовног стваралаштва аматера Војводине, у организацији Завода за културу Војводине и Савеза аматера Војводине, из године у годину постају све значајнија културна догађања у општинама и зонским (регионалним) центрима, а покрајинска смотра је по броју радова највећа ликовна манифестација у Војводини.
Смотре представљају репрезентативну светковину уметника који свој стваралачки дар нису усмеравали академским стазама, дакле, оних уметника који су стасавали уз неку другу професију и сопствени стваралачки немир и дар.
Радује чињеница да на смотрама учествује све већи број уметника (више од 1000), чија остварења карактеришу: хетерогеност тема, мотива, ликовних техника, поетика и истраживачких напора, напредак у организацији мотива у композицији и завидан ниво уметничких домета.

Захваљујући великом броју изванредних радова, одабраних стручном руком селектора, смотре су постале и вид критичког сагледавања могућности ликовног израза али и вид охрабрења у будућем стваралачком раду.
Ове смотре допринеле су популаризацији аутора и ликовне уметности.

Након општинских селекција смотре су одржане у шест зонских центара и то у Руми 26. септембра, у Кули 3. октобра, Кањижи 4. октобра, Србобрану 10. октобра, Вршцу 11. октобра и у Зрењанину 12. јула.
Селектор на зонским смотрама био је Драго Драгић, сликар и вајар. Од 437 радова на овим смотрама селектор је за покрајинску смотру одабрао укупно 189 радова из преко 50 места у Војводини.
Победници излажу у Чачку
На покрајинској смотри жири у саставу: Нада Недељковић, академски сликар, Ана Родић, академски вајар и Татјана Јесретић, историчар уметности, доделиће награде и признања.
Уметници који освоје прво, друго и треће место и специјалне награде представљају Војводину на републичкој смотри у Чачку 29. новембра ове године.