Oд сновиђења до мита-изложба, Лесковац

Oд сновиђења до мита-изложба, Лесковац

Изложба цртежа  Лазара Возаревића из фонда Галерије, која носи његово име, под  називом „Од сновиђења до мита“ отворена је 6. новембра у Галерији Народног музеја у Лесковцу.  Изложбу чини целокупна колекција цртежа, која се налази у поседу матичне галерије и представиће 21 цртеж из свих периода стварања Лазара Возаревића (1951-1967), једног од великана српске модерне уметности.

Стварајући у послератном периоду Лазар Возаревић је био један од оних уметника, који је не само следио него и утирао путеве српског модернизма. Трагајући за својим стилом, у кристализацији уметничких тежњи и разнородних утицаја Возаревић ће највећи значај  придавати управо цртежу. Кроз цртеж је одмеравао креативну мисао, експериментисао, уводио новине и оно што је најважније тражио своје место у сликарству. Томе дугујемо изванредну разноврсност његовог цртачког опуса, зналачко вођење стваралачке замисли, смеле заокрете и особеност која их одликује.

Поред изложених цртежа Лазара  Возаревића публика у Лесковцу имала је прилике да види и  изложбу слика  Ивице Ковачића Штифле и цртежа Предрага Ковашића, митровачких аутора,  који су током 2018. године имали заједничку изложбу у Галерији „Лазар Возаревић“, као обележавање четири деценије и десет година свог стваралаштва. Пројектом  сарадње галерија остварен је мост између установа, а овај несвакидашњи културни догађај носи печат својеврсних дана митровачке културе и уметности на југу  земље.

Митровачки сликар Ивица Ковачић Штифла се представио лесковачкој и врањској публици са изложбом 27 слика, као својеврсном ретроспективом свог преко четири деценије плодног уметничког рада.  Предраг , уметник млађе генерације, иако по вокацији вајар  представио се серијом цртежа насталих током 2016. године, сада први пут изложених.