Сремскомитровачки дани уметности-Врање

Сремскомитровачки дани уметности-Врање

Прворазредни културни догађај, изложба цртежа Лазара Возаревића „Од сновиђења до мита“из фундуса галерије  прошлог четвртка, 12. децембра отворена је у  Галерији  Народног музеја у Врању. Изложба је настала као наставак успешног пројекта путујућих изложби, под називом „Изложба у покрету“, у периоду од  2013- 2015. којом су у преко 25 градова по Србији  презентована сликарска остварења Лазара Возаревића. Цртачки опус Лазара Возаревића је мање познат и излаган, чиме изложба у Лесковцу и Врању добија на значају, а планира се реализација изложбе и у Пироту.

Као једна од најзначајнијих уметничких појава у српској послератној уметности Лазар Возаревић је обележио шесту и седму деценију XX века створивши у домену цртежа антологијска дела и највише домете у српској модерној уметости. Први цртежи настају под несумњивим утицајем Пикасове „плаве“ фазе, следи серија лавираних цртежа инспирисаних критском уметношћу у атмосфери сновиђења, подсвести и фантастике. Под утицајем средњовековне српско – византијске фреске настају ликови који  се истичу својом мистичном монументалношћу. Возаревићев свет је саздан од симбола, алегорија, визија и односа свесног и подсвесног.  Репрезентативан циклус цртежа „Косовка девојка“  у филигрантски чистом потезу открива преокупацију уметника властитом традицијом, али и феноменом мита. Овој теми супротставља, као пандан представу Материнства, у техници цртеж-колаж, под утицајем уметничких праваца шездесетих, чији је и сам био један од кључних протагониста.

Протеклих нешто више од месец  дана публика у Лесковцу и Врању имала је прилике да се упозна, поред изложених цртежа Лазара  Возаревића и са изложбом  слика  Ивице Ковачића Штифле и цртежа Предрага Ковашића, митровачких аутора,  који су остварили заједничку изложбу, пре годину дана у простору Галерије „Лазар Возаревић“.